Kakao tirgus apskats

Kakao cenas turpina augt. Šeit ir daži iemesli, kāpēc:

 

Slimību un klimata problēmas: Viens no galvenajiem kakao cenu pieauguma iemesliem ir uztūkušo dzinumu vīrusa (SSV - Swollen Shoot Virus) izplatība kakao kokos. Inficētie koki kļūst neproduktīvi, un tie ir jāiznīcina, lai novērstu tālāku slimības izplatīšanos. Turklāt sagaidāms, ka El Niño laikapstākļu sagaidāmā ietekme, kas varētu radīt siltākus un sausākus apstākļus, ietekmēs kakao ražošanu, jo īpaši starp-ražu nākamajā gadā.

 

Izmaiņas likumdošanā: jaunie Eiropas tiesību akti, kuru mērķis ir ierobežot mežu izciršanu jaunattīstības valstīs, varētu ierobežot kakao ražotāju iespējas palielināt savu produkciju. Šiem tiesību aktiem var būt ilgtermiņa ietekme uz kakao nozari, tādējādi ierobežojot ražošanas pieaugumu.

 

Tirgus spekulācijas: augstākas cenas ir piesaistījušas tirgus spekulantus, kas ir veicinājuši cenu pieaugumu 2023. gada lielāko daļu. Tomēr kakao produktu pircēji vilcinājās veikt papildu pirkumus, cerot uz cenu kritumu, kas nav noticis, kā rezultātā seguma trūkuma dēļ un liekot viņiem pirkt par augstām cenām.

 

Ražošanas izmaksas un vērtību ķēdes problēmas: Rietumāfrikā, kur tiek saražoti vairāk nekā 80% no pasaules kakao, ilgtspējīgas kakao audzēšanas izmaksas ir palielinājušās tādu faktoru dēļ kā meža zemes noplicināšana, uzņēmība pret slimībām un palielinātas darbaspēka izmaksas. Šīs palielinātās izmaksas nav atspoguļotas kakao pupiņu cenās, radot zemu novērtēšanu un finansiālu spriedzi lauksaimniekiem. Šīs situācijas dēļ ir jāpārvērtē vērtību ķēde un cenas ilgtspējīgai kakao audzēšanai​​.

 

Samazināta ražošana un ražotāju vienošanās: Kakao ražošanas samazināšanās Rietumāfrikā tādu faktoru dēļ kā slikti laika apstākļi, slimības, piemēram, melnā pākstis, un kakao audzētāju skaita samazināšanās, ir novedusi pie nespējas apmierināt globālo pieprasījumu, kas veicina cenu augšanu. Šī krīze sniedz Rietumāfrikas valstīm iespēju vienoties par labākiem piedāvājumiem saviem kakao audzētājiem un risināt nozares strukturālās problēmas.